Autor: 021.rs

Novi Sad
23.01.2023.
13:58 > 07:10
Obeležavanje 81. godišnjice Novosadske racije održaće se danas, 23. januara na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".
  • Novosadjanin

    23.01.2023 09:41
    Evo i u gradskim sluzbama se prave spiskovi ko sve.ide u 12 na kej...
    Nista se promenilo nije...
  • Zoran

    20.01.2023 22:33
    Izdajnik
    Da li dolazi i Vučić u društvu sa Orbanom i Putinom, sa sve Hortijevom bistom!?
  • Novosadjanka

    20.01.2023 10:55
    Danas da li dželati ili žrtve?
    Šta danas obeležava Srpska napredna stranka, kada su doneli odluku da podignu spomenik fašističkim dželatima koji su ubijali ove ljude koje su žrtve fašističko-madjarske vojske. Čuveni Vučević, veliki um nacije, pa njegov naslednik Đurić i njima slični, ostaće upamćeni kod gradjana Novog Sada kao najveća sramota nevinih žrtava.
  • Deks

    20.01.2023 04:44
    Zbog sveprisutne centralizacije u našoj zemlji i žrtve iz II svetskog rata nisu više jednake, već su one iz Novog Sad bitnije od onih iz ostalih delova Vojvodine. Poznato je da Novosadska racija nije bio izdvojen događaj već je bio deo Racije u južnoj Bačkoj u kojoj je stradalo blizu 4 hiljade ljudi najviše u mestima žabaljske opštine Čurugu, Žablju i Đurđevu ali se ove žrtve ne spominju jer se ova mesta danas smatraju provincijskim. Radi se o tužnom prepravljanju istorije, tako je i poziv na preimenovanje ovog događaja još jedan od apsurda. Čak je i Hortijeva Mađarska, suočena sa reakcijama javnosti, organizovala suđenje za odgovorne za ove zločine. Iako je to suđenje bilo samo “reda radi” ipak treba ovo spomenuti. Nakon II svetskog rata koliko znam Jugoslavija je organizovala suđenja i pogubljenja nekih osuđenih za ove zločine koji su bili dostupni jugoslovenskim organima. Međutim veoma je malo podataka u vezi sa tim dostupno javnosti što nije dobro jer stiče se utisak kao da za te zločine niko nije odgovarao. Što se tiče fašističkih zločina u Vojvodini tokom II svetskog rata pored Racije treba govoriti i o pogromu Jevreja u Banatu i Sremu počev od 1941.g. kao i o stradanju Jevreja iz svih drugih delova Bačke koji su deportovani u nemačke koncentracione logore pred kraj rata 1944.g., kada nacisti uspostavljaju vlast u Mađarskoj.
  • Vladika

    19.01.2023 15:48
    Nekada je dolazio i predsednik Srbije, dok je to bio Toma NIkolić. Termin Racija ne treba dirati, svi znamo na šta se odnosi 80 godina.
  • Moša

    19.01.2023 15:30
    Ako SPC neće
    zamolio bih predstavnike jevrejske zajednice da svojim pravom i autoritetom zatraže od gradskih vlasti da se spomenik "Porodica" i plato oko njega, pretvore u zaštićeni prostor od velikog kulturnog i istorijskog značaja i onemoguće skrnavljenje (pijančenje, tuče i remećenje javnog reda i mira) koje se desava svake godine od proleća do jesenu.
    SPC smo već pitali, nisu reagovali.
    Gradska vlast sve zna i ne reaguje.
    Komunalna policija nije nadležna (tako kažu).
    Policija jedina (da budem iskren) ponekad adekvatno reaguje, trebalo bi da budu stalno prisutni.
    Hvala unapred.
  • Neka, hvala

    19.01.2023 14:26
    Novosađani će se okupiti u nedelju uveče.
    Ne gledaju nam se odavno više bulovićeve s******** kao onomad kad je branio predstavnicima jevrejske opštine da prisustvuju komemoraciji.
    Sad se sami igrajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna